Dream & Consider
“Ik wil de AH van de indoor speeltuinen zijn”
Hoe Basic Fit-oprichter Arjen Breve (50) zijn hart verloor aan leisure
Drie kinderen die net het Darteldome in Sittard van onder tot boven hebben beleefd, moeten bij moeders komen. Het is mooi geweest. Maar ze gaan niet met lege handen naar huis, allen krijgen een pakje frisdrank. Arjen Breve, samen met zijn vrouw eigenaar van vier playgrounds – kijkt tevreden toe. “Dat is een actie die we samen met de frisdrankfabrikant hebben opgezet. Leisure is meer dan leuke speeltoestellen in een grote hal zetten.”
Arjen Breve ontvangt ons in Sittard. Hij heeft nog een indoor speeltuin in Kerkrade en twee in Noord-Holland, in Zaandam en Amsterdam. In Zaandam heeft hij ook nog een squash- en fitnesscentrum… En o ja, hij is ook ski- en duikinstructeur. “Deze zomer wil ik graag een keer tussen de haaien duiken, maar daar is zijn vrouw het niet mee eens.” Een markante man. Met een verhaal.
Hoe ziet jouw dag eruit?
“Ik sta om 8 uur op. Om negen uur vertrek ik richting de zaken. Die gaan om halftien open en dan kom ik op het moment dat het personeel ook is gearriveerd. Dan kijken we wat voor kinderfeestjes er zijn, wat er op de planning staat. Eergisteren was er staking in het onderwijs. Dan weten we dat we een drukke dag gaan krijgen. En ik wil weten of er zieken zijn, of dat er mensen zijn die het werk niet meer leuk vinden, of stagiaires die niet met een lachend gezicht de klanten ontvangen…”
Want dat moet van de baas?
“Dat is wel heel belangrijk. De klant komt hier voor zijn plezier, dus moet altijd lachend ontvangen worden en ook weer lachend gedag gezegd worden.”
Met welke indoor speeltuin ben je begonnen?
“Kerkrade, in 2013. Waarom? Omdat ik niets te doen had. Hiervoor was ik actief in de fitness-branche. Ik heb met mijn familie Basic Fit opgezet en in 2010 verkocht. Toen heb ik een tijdje met de familie alleen maar onroerend goed beheerd. Ook allemaal sport en leisure, maar dat verhuurden we slechts. Het gaf me geen voldoening, ik wilde weer actief ondernemen. Een van mijn huurders is een kinderspeeltuin-exploitant in Almere. Toen ik een keer bij hem kwam, dacht ik: dat is een leuke business! Niet veel later kreeg ik van mijn verhuurder in Kerkrade een pand aangeboden. Ik wist meteen wat ik ermee zou gaan doen.”
Als ik iets begin, wil ik doorpakken. Ik ben een tijdje de grootste in fitness geweest, nu wil ik de beste in kinderspelen worden.
Arjen Breve
Waarom?
“Al die blije kinderen de hele dag zien rondrennen. En ouders die vrolijk naar huis toe gaan. Mensen die hier komen zijn zoveel blijer dan sporters.”
Wat wist je ervan af?
“Mijn insteek was heel simpel: of ik nu een fitnesskaartje verkoop of ik verkoop een kaartje voor een kind dat gaat spelen. Heel simplistisch gedacht is het hetzelfde. Hier staan speeltoestellen, in een fitness staat fitnessapparatuur. Ik moest een fitness trainer regelen zodat die klanten goed hun best doen en zichzelf niet blesseren. Hier moet ik ervoor zorgen dat er personeel rondloopt dat de kinderen kan vermaken. Eigenlijk is er weinig verschil.”
En nu heb je vier indoor speeltuinen. Vanwaar die expansiedrift?
“Als ik iets begin, wil ik doorpakken. De grootste of de beste zijn. Ik ben een tijdje de grootste in fitness geweest, nu wil ik de beste in binnen speeltuinen worden. De Albert Heijn onder de speelplaatsen, sowieso qua naam. Wij hebben een goed stuk animatie staan. Wij hebben een professionele schoonmaakploeg. We hebben altijd veel personeel – 75 in totaal – zodat men ook goed geholpen wordt. En wij hebben een speelstructuur waar de meeste ondernemers twee centra mee kunnen vullen. Kijk, een Ballorig of Monkey Town haal ik qua grootte niet meer in, maar dat kan ook niet. Zij werken met een franchisemodel en ik doe het in eigen beheer.
In Noord-Holland had ik nog twee tennishallen die niet meer liepen. Die heb ik eruit gegooid en er trampolineparken en speeltuinen in ontwikkeld. Mijn broer doet er één, mijn dochters de ander. Die wonen nog in het Noorden, ik in Gronsveld, bij Maastricht.”
Wie levert de toestellen?
“ELI Play doet dat in twee van de vier hallen. Zij zijn veel beter dan ‘de concurrent’. Dat zeg ik eerlijk. Vooral de after sales is erg goed. Mijn contactpersoon bij ELI Play, met wie ik veel overleg, gaat in mijn gedachten mee. Dat is zo fijn voor de ondernemer. Hij denkt mee. En hij is bereid een extra stap te zetten voor me. Als ik bepaalde gedachten heb, zoals over het opzetten van interactieve play, dan komt hij met concrete ideeën. Ook voor wat betreft de storingsgevoeligheid zijn de speeltoestellen van ELI Play beter dan die van de concurrentie.”
Wat doe je om tot nieuwe ideeën te komen?
“Ik zoek veel online. Dan surf ik het internet af naar leuke speeltoestellen. Of ik laat me informeren door mijn huurder, die ook een binnenspeeltuin heeft. Verder niet. Ik ga uit van mijn eigen kracht. En ik bezoek beurzen. Zoals laatst, in Berlijn. Het was zo leuk om daar rond te kijken. Ik nam mijn kinderen mee en die gingen los. Ik niet. Ik keek alleen. Toch ben ik zelf ook nog wel een kind hoor. Vooral op de mountainbike. Vies worden in de modder, heerlijk.”
Creatieve ideeën van binnen speeltuinen
Wat is typerend aan de leisure industrie?
“Dat klanten veeleisend zijn. Of beter gezegd: ze verlangen meer. Hun kinderen moeten vermaakt worden. Je moet veel organiseren om een klant echt tevreden te houden. En dus heb ik samen met mijn personeel minimaal een keer in de twee dagen overleg over de acties die we gaan doen en of het animatie-verhaal nog loopt. Wordt er nog steeds gedanst? Moeten we nieuwe liedjes verzinnen? Maar dat vind ik juist leuk.”
Je wordt er niet moe van dat je elke dag weer de slingers op mag hangen?
“Nee, want ik hang ze niet op. Ik ben een manager die kijkt, opdracht geeft en het dan laat doen. Als ik wil dat er iets ontwikkeld wordt, dan zeg ik dat en gaan mijn mensen aan de slag. Ik hoef alleen maar te monitoren. Of ik vraag om ideeën; zij staan immers de hele dag tussen die kinderen en horen wat ze willen of juist stom vinden. Ik wil minimaal een keer in de maand iets nieuws horen. Dat kan een meeleeftheater, een voorleesochtend of een dansmiddag zijn.”
En altijd maar lachen?
“Dat gaat probleemloos in deze sector. Ik verwacht ook van het personeel een big smile. Daarom wisselen we ze vaak van functie. Van de receptie naar de keuken of door naar de animatie. Afwisselend werk zorgt ervoor dat je altijd vrolijk kunt zijn.”
Hoeveel indoor speelhallen heb je over tien jaar?
“Zes. Over tien jaar ben ik bijna 60. Ik hoop dat mijn kinderen me dan zoveel uit handen hebben genomen, dat papa niet meer hoeft te werken.”
En dan verlaat weer een kind het pand. Met een pakje frisdrank. In tranen. Arjen Breve draait zich om en zegt zachtjes: “Dit vind ik het mooiste van het vak. Huilende kinderen bij de uitgang. Dan doe je het goed.”