Vorig artikel
Crazy Jump verovert markt met sportiviteit en plezier

Dream & Consider

“Ik wil de AH van de indoor speeltuinen zijn”

Spectaculaire uitbreiding trampolinepark O’Jump Elancourt

Volgend artikel

Hoe Basic Fit-oprichter Arjen Breve (50) zijn hart verloor aan leisure

Drie kinderen die net het Darteldome in Sittard van onder tot boven hebben beleefd, moeten bij moeders komen. Het is mooi geweest. Maar ze gaan niet met lege handen naar huis, allen krijgen een pakje frisdrank. Arjen Breve, samen met zijn vrouw eigenaar van vier playgrounds – kijkt tevreden toe. “Dat is een actie die we samen met de frisdrankfabrikant hebben opgezet. Leisure is meer dan leuke speeltoestellen in een grote hal zetten.”

Arjen Breve ontvangt ons in Sittard. Hij heeft nog een indoor speeltuin in Kerkrade en twee in Noord-Holland, in Zaandam en Amsterdam. In Zaandam heeft hij ook nog een squash- en fitnesscentrum… En o ja, hij is ook ski- en duikinstructeur. “Deze zomer wil ik graag een keer tussen de haaien duiken, maar daar is zijn vrouw het niet mee eens.” Een markante man. Met een verhaal.

Hoe ziet jouw dag eruit?

“Ik sta om 8 uur op. Om negen uur vertrek ik richting de zaken. Die gaan om halftien open en dan kom ik op het moment dat het personeel ook is gearriveerd. Dan kijken we wat voor kinderfeestjes er zijn, wat er op de planning staat. Eergisteren was er staking in het onderwijs. Dan weten we dat we een drukke dag gaan krijgen. En ik wil weten of er zieken zijn, of dat er mensen zijn die het werk niet meer leuk vinden, of stagiaires die niet met een lachend gezicht de klanten ontvangen…”

Want dat moet van de baas?

“Dat is wel heel belangrijk. De klant komt hier voor zijn plezier, dus moet altijd lachend ontvangen worden en ook weer lachend gedag gezegd worden.”

Met welke indoor speeltuin ben je begonnen?

“Kerkrade, in 2013. Waarom? Omdat ik niets te doen had. Hiervoor was ik actief in de fitness-branche. Ik heb met mijn familie Basic Fit opgezet en in 2010 verkocht. Toen heb ik een tijdje met de familie alleen maar onroerend goed beheerd. Ook allemaal sport en leisure, maar dat verhuurden we slechts. Het gaf me geen voldoening, ik wilde weer actief ondernemen. Een van mijn huurders is een kinderspeeltuin-exploitant in Almere. Toen ik een keer bij hem kwam, dacht ik: dat is een leuke business! Niet veel later kreeg ik van mijn verhuurder in Kerkrade een pand aangeboden. Ik wist meteen wat ik ermee zou gaan doen.”

Als ik iets begin, wil ik doorpakken. Ik ben een tijdje de grootste in fitness geweest, nu wil ik de beste in kinderspelen worden.

Arjan Breve

Indoor speeltuin Darteldome
Tekeningen bezoekers indoor speeltuin Darteldome

Waarom?

“Al die blije kinderen de hele dag zien rondrennen. En ouders die vrolijk naar huis toe gaan. Mensen die hier komen zijn zoveel blijer dan sporters.”

Wat wist je ervan af?

“Mijn insteek was heel simpel: of ik nu een fitnesskaartje verkoop of ik verkoop een kaartje voor een kind dat gaat spelen. Heel simplistisch gedacht is het hetzelfde. Hier staan speeltoestellen, in een fitness staat fitnessapparatuur. Ik moest een fitness trainer regelen zodat die klanten goed hun best doen en zichzelf niet blesseren. Hier moet ik ervoor zorgen dat er personeel rondloopt dat de kinderen kan vermaken. Eigenlijk is er weinig verschil.”

En nu heb je vier indoor speeltuinen. Vanwaar die expansiedrift?

“Als ik iets begin, wil ik doorpakken. De grootste of de beste zijn. Ik ben een tijdje de grootste in fitness geweest, nu wil ik de beste in binnen speeltuinen worden. De Albert Heijn onder de speelplaatsen, sowieso qua naam. Wij hebben een goed stuk animatie staan. Wij hebben een professionele schoonmaakploeg. We hebben altijd veel personeel – 75 in totaal – zodat men ook goed geholpen wordt. En wij hebben een speelstructuur waar de meeste ondernemers twee centra mee kunnen vullen. Kijk, een Ballorig of Monkey Town haal ik qua grootte niet meer in, maar dat kan ook niet. Zij werken met een franchisemodel en ik doe het in eigen beheer.

In Noord-Holland had ik nog twee tennishallen die niet meer liepen. Die heb ik eruit gegooid en er trampolineparken en speeltuinen in ontwikkeld. Mijn broer doet er één, mijn dochters de ander. Die wonen nog in het Noorden, ik in Gronsveld, bij Maastricht.”

Wie levert de toestellen?

“ELI Play doet dat in twee van de vier hallen. Zij zijn veel beter dan ‘de concurrent’. Dat zeg ik eerlijk. Vooral de after sales is erg goed. Mijn contactpersoon bij ELI Play, met wie ik veel overleg, gaat in mijn gedachten mee. Dat is zo fijn voor de ondernemer. Hij denkt mee. En hij is bereid een extra stap te zetten voor me. Als ik bepaalde gedachten heb, zoals over het opzetten van interactieve play, dan komt hij met concrete ideeën. Ook voor wat betreft de storingsgevoeligheid zijn de speeltoestellen van ELI Play beter dan die van de concurrentie.”

Wat doe je om tot nieuwe ideeën te komen?

“Ik zoek veel online. Dan surf ik het internet af naar leuke speeltoestellen. Of ik laat me informeren door mijn huurder, die ook een binnenspeeltuin heeft. Verder niet. Ik ga uit van mijn eigen kracht. En ik bezoek beurzen. Zoals laatst, in Berlijn. Het was zo leuk om daar rond te kijken. Ik nam mijn kinderen mee en die gingen los. Ik niet. Ik keek alleen. Toch ben ik zelf ook nog wel een kind hoor. Vooral op de mountainbike. Vies worden in de modder, heerlijk.”

Creatieve ideeën van binnen speeltuinen

Was ist typisch für die Leisure-Branche?

„Die Kunden sind anspruchsvoll. Oder besser gesagt: Sie fordern mehr. Ihre Kinder müssen bespaßt werden. Man muss viel tun, um die Kunden wirklich zufriedenzustellen. Also berate ich mich mit meinen Mitarbeitern mindestens alle zwei Tage, was für Aktionen wir anbieten können und ob die Animation noch gut ankommt. Wird immer noch getanzt? Sollen wir uns neue Lieder überlegen? Und gerade das macht mir ja Spaß.“

Ist man es nicht irgendwann leid, jeden Tag wieder Girlanden aufzuhängen?

„Nein, denn ich hänge sie ja nicht auf. Ich bin ein Manager, der den Überblick behält, Aufgaben verteilt und machen lässt. Wenn ich möchte, dass etwas entwickelt wird, dann sage ich das und meine Leute machen sich an die Arbeit. Ich muss das nur im Auge behalten. Auch frage ich meine Mitarbeiter nach Ideen. Immerhin sind sie es, die den ganzen Tag zwischen den Kindern herumlaufen und die hören, was ankommt oder was man doof findet. Ich möchte wenigstens einmal pro Monat etwas Neues hören. Vielleicht ein Mitmachtheater, ein Vorlesevormittag oder ein Tanznachmittag.“

Und dazu immer lächeln?

„Das ist in dieser Branche kein Problem. Und ich erwarte auch von meinen Mitarbeitern ein breites Lächeln. Deswegen setze ich auf Aufgabenrotation: heute Empfang, morgen Küche und übermorgen Animation. Abwechslung bei der Arbeit – das hält einen fröhlich.“

Wie viele Indoor-Spielanlagen wirst du in zehn Jahren haben?

„Sechs. In zehn Jahren bin ich fast 60. Ich hoffe, dass meine Kinder bis dahin genug Aufgaben von mir übernommen haben, damit Papa nicht mehr arbeiten muss.“

Und wieder verlässt ein Kind das Gebäude. Natürlich mit Trinkpäckchen. In Tränen aufgelöst. Arjen Breve dreht sich um und sagt leise: „Das finde ich das Schönste hier: Wenn die Kinder beim Gehen weinen, dann hat man alles richtig gemacht.“


Loading page...