Wij zoeken collega’s, bekijk hier onze vacatures

Vorig artikel
Binnenspeeltuin Lykke Land maakt Marissa Ferienpark compleet

Optimise

10 Tips voor het onderhouden van jouw binnenspeeltuin!

Nieuwe mixed reality game voor de leisure industrie: ValoArena!

Volgend artikel

Het goed onderhouden van je indoor speeltuin of trampolinepark is cruciaal voor zakelijk succes. Wie zijn speelstructuren goed bijhoudt, waarborgt de veiligheid van zijn klanten. Bovendien gaan materialen langer mee en loop je nooit onnodige omzet mis omdat je je park of een gedeelte daarvan tijdelijk moet sluiten. Maar hoe kun je een speelstructuur het beste onderhouden? Doe je voordeel met deze tien onderhoudstips voor leisure ondernemers.

De 10 beste tips om de speelstructuur van je indoor speeltuin te onderhouden

1. Maak een planning

Het cliché is waar: een goed begin, is het halve werk. Het succesvol onderhouden van je speeltuin begint met het maken van een planning. Inventariseer over welke elementen je park beschikt. Breng vervolgens in kaart wat er dagelijks, maandelijks en jaarlijks nodig is voor het onderhouden ervan. Als je dit eenmaal helder hebt, kun je bepalen welke werkzaamheden je zélf kunt uitvoeren, welke je overlaat aan je medewerkers en welke taken je uitbesteedt aan experts.
Zijn je indoor speeltoestellen geïnstalleerd door ELI Play? Dan ontvang je altijd een handleiding waarin per element uitgebreid wordt beschreven hoe je deze het beste kunt onderhouden.

2. Doe een dagelijkse check in je binnenspeeltuin

Begin je werkdag met een controleronde of laat een betrokken en ervaren medewerker dit doen. Tijdens zo’n dagelijkse check controleer je de conditie van alle speeltoestellen in het park. Zo voorkom je dat kleine mankementen uitgroeien tot kostbare reparaties of complete elementen moet vervangen. Zijn de netten nog heel? Hoe ligt de buisbekleding erbij? En, beschikt de trampoline nog over al zijn veren? Als je digitale elementen in je speeltuin hebt, bijvoorbeeld ValoJump, doe je er goed aan om deze aan het begin van iedere werkdag te testen. Bij een storing kan de producent de klus vaak op afstand klaren.

3. ….en een maandelijkse

Controleer maandelijks de koppelingen van de speelstructuren. De meeste daarvan zijn weggewerkt onder de bekleding van elementen en zijn daarmee onttrokken aan het directe oog. Check ook of de loopplaten in de structuren heel zijn en of de netten nog op de juiste wijze zijn geïnstalleerd. Ga ten slotte na of de verbindingen in de glijbanen kloppen en of de hangende spelelementen zodanig zijn gezekerd dat er geen kans is op vingerbeknellingen. Check, check, dubbelcheck!

4. Investeer in scholing & leer knopen

De ene knoop is de andere niet. Dat geldt zeker als het aankomt op het onderhouden van je netten. Netten zijn een van de meest kwetsbare elementen van een binnenspeeltuin of trampolinepark. Tegelijkertijd spelen ze een hele belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid van je bezoekers. Investeer daarom in vakspecifieke kennis en leer de juiste knooptechniek. Service-medewerkers van ELI Play komen graag bij je langs voor een demonstratie op locatie.

5. Stofvrij is wel zo fijn

Waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan? Voor het schoonmaken van de meeste speeltoestellen is een emmertje met sop alles wat je nodig hebt. Vermijd dure, chemische schoonmaakmiddelen en ga gerust voor een standaard allesreiniger uit de supermarkt. Neem met een natte doek regelmatig alle zones af van de elementen die je kunt bereiken. Dat is niet alleen goed voor de hygiëne, maar staat ook verzorgd.

6. Laat ze glijden

Een uitzondering op de bovenstaande regel zijn kruipbuizen en glijbanen. Deze reinig je alleen met een vochtige doek (zonder schoonmaakmiddel) en droog je na. Afhankelijk van de luchtvochtigheid op je locatie gebruik je vervolgens een speciale siliconenspray. Kruipbuizen en glijbanen in binnenspeeltuinen kunnen, door de hoge luchtvochtigheid die in veel hallen aanwezig is, namelijk stroef worden. Met de siliconenspray – verkrijgbaar bij ELI Play Service – laat je al je bezoekers weer lekker glijden.

Glijbaan ELI Play

7. Handel direct bij schade

Is er iets kapot aan één van je speeltoestellen? Handel dan zo snel mogelijk. Maak een inschatting van de veiligheid van je bezoekers en sluit zo nodig een deel van je speelstructuur af. Wacht niet te lang met de reparatie, zo voorkom je dat een element verder kapot gaat en misschien in zijn geheel moet worden vervangen. Wie snel wil handelen, is bij ELI Play aan het juiste adres. Mail onze serviceafdeling foto’s van de schade en een medewerker doet zo snel mogelijk een reparatievoorstel.

8. Boek een jaarlijkse speeltuin inspectie

Naast de dagelijkse en de maandelijkse check is het aan te raden om minstens een keer per jaar een inspectie te laten uitvoeren door een expert. Bij deze grondige jaarcontrole die je kunt boeken bij ELI Play Service worden alle speeltoestellen nagelopen. Vervolgens stelt de monteur een offerte op voor alle grote onderdelen die aan vervanging toe zijn en voor de noodzakelijke reparatie- en herstelwerkzaamheden aan bijvoorbeeld netten, trampolines, stootkussens en paddings.

9. Geef je ballenbak een opfrisbeurt met de ballenbakreiniger

Stuk voor stuk de ballen van je ballenbak poetsen, is natuurlijk onbegonnen werk. Bespaar je de tijd en de moeite en maak gebruik van de ballenbakreiniging van ELI Play. Een servicemedewerker komt dan langs met de speciale ballenreinigingsmachine waar ELI Play al meer dan twintig jaar succesvol ballenbakken mee reinigt. Laat de ballen minstens vier keer per jaar opfrissen en overweeg om een ballenbadreinigingscontract af te sluiten.

10. Documenteer je onderhoudsinspanningen

Last but not least; vergeet niet een logboek bij te houden van alle controles, onderhouds- en reparatiewerkzaamheden die je verricht of laat uitvoeren. Iedere eigenaar van een binnenspeeltuin of trampolinepark is dit verplicht. Tip: bewaar in het logboek ook de servicerapporten van ELI Play. Mocht er ooit een incident plaatsvinden in je park, dan is het voor de aansprakelijkheid wel zo fijn dat je altijd kunt aantonen dat jij er alles aan hebt gedaan om je speelstructuur goed en vakkundig te onderhouden.

Meer advies gewenst voor het onderhouden van je speeltuin?

ELI Play ondersteunt je graag bij het onderhouden of repareren van je speeltuin. Ons serviceteam staat altijd voor je klaar. Bel ons op het nummer +31(0)613 249 848 of stuur een e-mail naar service@eliplay.com.


Loading page...