Indoor speeltuin geeft hemelse vreugde
Is het mogelijk om een binnen speeltuin op te zetten in Irak? Het lijkt een utopie, in het door oorlog en terreur verscheurde land. Toch gaat voor veel weeskinderen in Bagdad een mooie droom uitkomen. De speelruimte is er en de toestellen zijn door ELI Play geleverd. De stichting Al-Ayn, die zich inzet voor weeskinderen, kan niet wachten tot de eerste salto gemaakt gaat worden…
Al-Ayn is een organisatie die wereldwijd filialen heeft. Het hoofkantoor staat in Bagdad, maar de stichting is ook vanuit tal van andere landen, waaronder Nederland, op zoek naar donaties voor getroffen families. Het gebouw in Bagdad telt niet minder dan vijf verdiepingen voor de medewerkers en opslag van kleren en voedselpakketten. Eén etage is gereserveerd als speeltuin.
Al-Ayn in Nederland
Het lijkt bijna een overbodige luxe, want er is toch vooral behoefte aan eerste levensbehoeften? “Dat heeft voor de stichting ook de hoogste prioriteit”, zegt Hassan Jaafar, een in Nederland wonende Irakees, die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van de stichting in Nederland en België. Hij kwam in 1988 als vluchteling naar ons land, keerde weer terug naar Irak om een internetbedrijf te starten maar toen hij trouwde met een Irakese arts die in Nederland woont en studeert, kwam hij terug. Hij wilde ‘iets anders’ gaan doen naast zijn bedrijf en kwam in contact met Al-Ayn. “Zij wilden zich meer richten op Nederlanders in hun zoektocht naar donateurs. Die taak heb ik op me genomen.”
Hulp voor 60.000 weeskinderen
Donaties, daar draait het allemaal om. En dit alles om de inmiddels 60.000 door de stichting geregistreerde weeskinderen in Irak te helpen. 49.000 van hen worden daadwerkelijk ondersteund met voedsel, kleding, educatie en medische hulp. Hun verzorgers krijgen maandelijks een financiële bijdrage. Veel van de weeskinderen worstelen vanzelfsprekend met psychische problemen. Zij zijn een of beide ouders kwijtgeraakt, veelal door de oorlog of terroristische aanslagen. In Irak ben je officieel ook wees als alleen de vader niet meer leeft.
Weer kind kunnen zijn
Veel kinderen zijn getraumatiseerd. Het is van het allergrootste belang dat ze de ellende soms kunnen vergeten en weer kind kunnen zijn. Zo ontstond het idee om een heuse indoor speeltuin op te zetten. Om kinderen uit Bagdad regelmatig de kans te geven zich te kunnen uitleven. “In eerste instantie organiseren we dit in Bagdad en als het aanslaat willen we het uitrollen naar de kantoren van ons in andere provincies”, zegt Hassan erover.
Indoor speelstructuur in Irak
Enthousiasme bij ELI Play
De stichting kwam op het spoor van ELI Play waar het team direct enthousiast werd. “We hebben natuurlijk wel gevraagd of we korting konden krijgen, als donatie”, lacht Hassan. “Daar hoefde ik me geen zorgen over te maken.” ELI Play ontfermde zich over het design en de invulling en eind vorig jaar zijn de toestellen verscheept naar Irak. Maar komt het wel op de plaats van bestemming aan, in en land vol chaos? “Dat komt goed”, zegt Hassan. “Mensen die Irak van een afstand kennen, denken dat er niets mogelijk is. De werkelijkheid is anders, het is hier op veel plekken relatief veilig. Er zijn aanslagen, maar dat ervaren we in Europa helaas tegenwoordig ook.”
Gulle gevers
De afhandeling in de haven verliep nogal traag, maar de toestellen zijn inmiddels bij het hoofdkantoor in Bagdad gearriveerd. En de installatie van de indoor speeltoestellen start binnenkort. Wat betekent dit alles voor de kinderen? En hun verzorgers? Die zijn dolgelukkig. Eindelijk voelen zij weer hoop. Want de overheid bekommert zich niet om weeskinderen.
De weeskinderen en verzorgers hebben eindelijk het gevoel dat er iemand voor ze staat, om ze geeft.
Hassan
Al-Ayn gaat intussen verder in de zoektocht naar donaties. Voor 68 euro per maand kan een geregistreerde wees van kleding en voedsel worden voorzien. 70 procent van de donaties komt uit Irak, 30 procent uit de rest van de wereld. Hassan: “Er is een anonieme donateur, een vrouw uit Irak, die maandelijks 1.000 kinderen sponsort met een gift van 68.000 euro! Daar zijn we dolblij mee.”
Er is een anonieme donateur die 68.000 euro per maand stort.
Uitbreiding Syrië en Afghanistan
Nu ligt de focus op Irak. In de toekomst willen Hassan en zijn charitatieve collega’s ook wezen in Syrië en Afghanistan gaan helpen. Maar nu heeft Al-Ayn nog de handen vol aan Irak, dat volgens de laatste schatting van het ‘Ministerie van Planning’ 600.000 weeskinderen telt. Een deel van deze kinderen mag binnenkort gaan springen en spelen op de vijfde verdieping in kantoor in Bagdad.
Hassan verwacht dat de blijdschap groot zal zijn als de eerste kinderen zich mogen uitleven. “We krijgen ook speelgoed gedoneerd vanuit Europa. Als je ziet hoe blij ze zijn met een poppetje dat je voor twee euro koopt bij Bart Smit en waar een kind uit Nederland niet eens naar omkijkt… Ze fleuren daar echt enorm van op. Straks staan ze in een echte binnen speeltuin. Dat hebben ze nog nooit van hun leven gezien. Ik denk dat het hemelse vreugde gaat opleveren.”