Wij zoeken collega’s, bekijk hier onze vacatures

Vorig artikel
Onderhoud aan speeltoestellen en trampolineparken tot in de kleinste details

Optimise

“Tikkertje spelen met Picoo is zoveel leuker!”

Nederland, Leisureland

Volgend artikel

Interactieve uitvinding geeft ‘boost’ aan indoor speeltoestellen

Het lijkt zo simpel. We zien kinderen enthousiast spelen met een soort van ‘zaklantaarn’ in de hand, die iets weg heeft van een console van een spelcomputer. Het blijkt te gaan over een revolutie, die het spelen op indoor speeltoestellen een enorme boost geeft. “Als je gewoon op de springkussens speelt”, zegt Iris, “heb je het na een tijdje wel gezien. Met Picoo heb je veel meer lol!”

Marthe, Iris, Lara, Arvo, Lumen en Matthijs, allen 9 of 10 jaar oud, uit het Brabantse Aalst rennen enthousiast naar binnen bij indoor speeltuin Ballorig in Veldhoven en gaan naar de tafel waar ‘de grote schat’ zich bevindt. “Mogen we met de échte?” gilt Matthijs. De kinderen krijgen voor het eerst de kans om met de nieuwe Picoo’s in de ballenbak te spelen.

Een dag lang plezier

Nu wordt het serieus. Lara kent de Picoo, zij heeft er al eens in de tuin mee gespeeld. De moeder van haar vriendinnetje, Iris Soute, is de bedenker van Picoo. “Het is zo gaaf”, zegt het meisje. “Je kunt er heel veel spelletjes mee doen. Zoals tikkertje en MollenMania. Dat is zoveel leuker met een apparaatje dat trilt, geluid maakt en licht geeft!”

Marthe is het helemaal met haar vriendinnetje eens. “Het is best leuk om te springen en van de glijbaan te gaan, maar dat heb je na een paar keer wel gezien. Met Picoo is het leuk om wedstrijdjes te doen. Zoals MollenMania. Dat is echt gaaf. Ik zou hier de hele dag wel willen blijven.”

Spelen met Picoo in de ballenbak

Winnaar Sport Innovator XL Prijs

Picoo, winnaar van de prestigieuze Sport Innovator XL Prijs 2016, ziet er simpel uit, maar is in feite een zeer geavanceerde computer. Het kan zelf teams samenstellen (Matthijs: “Dat doet-ie vanzelf!”) waardoor er nooit iemand als laatste wordt gekozen. Bij TrilTikkertje gaat het erom dat je als team zoekt wie hem is. Diegene die hem is, voelt zijn Picoo trillen, maar verklapt dit natuurlijk niet. Als je dicht in de buurt van een ander kind bent, begint jouw Picoo te trillen en ben jij hem. Bij dit spel neemt het dichtstbijzijnde apparaat de tril over, of dat nou iemand van de tegenstander is of een teamgenoot. Dat maakt het natuurlijk nog lastiger om te winnen.

Innovatie in samen spelen

Bij MollenMania moet je de mol zoeken. “Dan hangen er rondjes (tags) in de speeltoestellen en die moet je dan zien te vinden omdat daar een mol kan zitten”, zegt Marthe enthousiast. “Als er een mol zit gaat je Picoo trillen.” Wie aan het eind van het spelletje geen mol heeft, is af.

Ik vind de ballenbak echt vet veel leuker nu

Matthijs (10 jaar)

Picoo is interactief speelgoed. Zonder beeldschermpje. Dat is precies waar het Iris Soute om ging: speelgoed ontwikkelen dat interactief is, waarmee kinderen in teamverband actief kunnen spelen en niet de hele tijd naar een scherm turen. De focus ligt niet op het apparaat, zoals bij de mobiele telefoon of een Wii. Het apparaat ondersteunt juist een innovatieve, actieve manier van samenspelen. Ook in een indoor speeltuin. En dus niet thuis, achter de computer.

Samen spelen, interactief. Het is echt ideaal voor verjaardagen

Iris Soute, bedenker Picoo

Picoo, interactiviteit indoor speeltuin
Interactief spelen met Picoo in de indoor speeltuin

Exclusief bij ELI Play

ELI Play, dat de exclusieve rechten heeft op de pro-games voor indoor speeltuinen, is er maar wat blij mee. De marktleider in indoor speeltuinen wilde graag interactiviteit toevoegen aan zijn populaire attracties. Picoo valt zo goed bij het bedrijf in de smaak omdat er geen toeters en bellen aan zitten. Geen wifi of gps-gedoe, geen draden, grote computers en andere zaken die je moet onderhouden, of die integratie in een indoor speeltuin gecompliceerd maken. Picoo, zo blijkt uit de reactie van de kinderen, is een toevoeging van jewelste. Het zadelt kinderen ook niet op met ingewikkelde gebruiksaanwijzingen. En dat past precies in het motto van ELI Play: een kind moet kunnen spelen. “Maar het is echt leuker dan gewoon spelen, omdat er technologie in zit”, zegt Marthe eigenwijs. “Dat heb je ook met de Wii, maar dan zit je maar thuis.”

Picoo, exclusief verkrijgbaar bij ELI Play
Picoo, exclusief verkrijgbaar bij ELI Play

Vanaf mei verkrijgbaar

De kinderen in Veldhoven rennen intussen met rode wangen door de speeltoestellen in Ballorig. Alleen al door de spellen TrilTikkertje en MollenMania worden ze in beweging gebracht, terwijl dit nog maar het begin is. Op dit moment zijn er zes spellen in de pilot fase actief, maar straks komt er een app met wel tientallen varianten. Eigenaren van indoor speeltuinen kunnen dan zelf een spel activeren, zoals Levend Stratego, een ‘warm-koud-zoek-spel’ of ‘Hot Potato’, waarna de kinderen helemaal los kunnen gaan. “Ideaal voor verjaardagen”, zegt Iris Soute van Picoo. Kinderen moeten nog even geduld hebben, ELI Play brengt de pro games van Picoo in mei op de markt. En dan wordt het nóg leuker op de trampoline, in de ballenbak en op de glijbaan


Loading page...