Optimise
Picoo, een oneindige bron van speelplezier voor binnenspeeltuinen
Ontdek Picoo, de baanbrekende innovatie
De Picoo-set is een baanbrekende innovatie voor binnenspeeltuinen. Begin 2018 worden de eerste interactieve spellensets geleverd. ELI Play heeft een exclusieve overeenkomst met Picoo gesloten om de pro-versie te verkopen. De pro is het topmodel uit de serie.
10 jaar lang heeft ELI Play interactieve techniek in indoor speeltuinen afgezworen. Te complex, te weinig speelwaarde, te storingsgevoelig, en te duur. Maar dat is vanaf nu verleden tijd. “Picoo is een fantastische toevoeging aan ons aanbod”. “De interactieve spellenset is voor ondernemers een geringe investering om waarde aan hun park toe te voegen. Ze hoeven geen ingewikkelde speelstructuren te bouwen of spectaculaire dingen te verzinnen om hun park een nieuwe impuls te geven.”
Iris Soute is de bedenker van Picoo. Het idee ontstond tijdens de post-masteropleiding aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Samen met twee medestudenten wilde ze iets doen met kinderen, techniek en buitenspelen. Hoe kun je ze laten rennen en vliegen en daar een extra dimensie aan toevoegen?
Kinderen voelen zich erg aangetrokken tot technologie, maar ze kunnen niet buitenspelen en tegelijkertijd op een scherm kijken.
Iris Soute
Iris Soute, bedenker Picoo
Door scherp te observeren werd duidelijk welke interacties kinderen wel en welke ze niet leuk vinden. “Tijdens een spel ontstaan andere dynamieken dan die je aan de tekentafel in je hoofd hebt”, zegt Iris. “Het is een iteratief proces. Je bedenkt iets, je test het en je maakt het beter. Voor ons was al snel duidelijk dat het spel en de ervaringen van kinderen leidend moesten zijn, niet de techniek.”
Maar wat is Picoo nou precies?
Iris: “Picoo is een spelcomputer in de vorm van een zaklantaarn. Met een aan- en uitknop. Er is geen Wifi of GPS voor nodig om de handheld aan de praat te krijgen. Door er een kaartje voor te houden, weet de computer welk spel de kinderen willen spelen. Het apparaatje is uitgerust met sensoren en heeft functies als geluid, verlichting en trillen. Picoo reageert op bewegingen, aanrakingen en kan detecteren wanneer andere apparaatjes in de buurt zijn.TrilTikkertje is het bekendste spel van Picoo. Je speelt het met minimaal vier spelers. Iedere speler heeft zijn eigen handheld. De apparaten vormen de teams: rood tegen blauw. Zo is er geen gezeur over wie bij wie in het team gaat en wie als laatste gekozen wordt.Een van de spelers krijgt de tril. De rest moet erachter komen wie de tril heeft. Je kunt de tril aan elkaar doorgeven of stelen door dicht bij elkaar in de buurt te komen. Het team dat de tril na 2 minuten in het bezit heeft, wint.” Picoo is zo simpel als een bal. Als je met genoeg deelnemers bent, kan het spel beginnen. Iris’ idee won in 2016 de Nationale Sport Innovatorprijs. De doorontwikkeling duurde alleen langer dan was voorzien. Iris: “Het kost tijd om van een idee een goed product te maken.” De aankondiging dat ELI Play en Picoo nauw gaan samenwerken, heeft dit proces versneld.
Wat houdt de samenwerking tussen ELI Play en Picoo in?
Metatronics uit Eindhoven doet de elektronica, Van Berlo, eveneens uit Eindhoven, ontfermt zich over het intuïtieve design. Er wordt een app ontwikkeld, er wordt een handleiding geschreven en investeerders knopen de financiële eindjes aan elkaar, zodat “een mooi, sterk, ‘hufterproof’ product ontstaat”. ELI Play zal de pro-editie van Picoo exclusief aan haar klanten verkopen. De pro is speciaal ontwikkeld voor leisure toepassingen. Hij is robuuster en heeft beduidend meer mogelijkheden dan de basisversie.
“Het is een baanbrekende ‘add-on’. Binnenspeeltuinen bestaan al 25 jaar. Er zit weinig vernieuwing in, terwijl ondernemers daar wel naar zoeken. Toen Picoo zich aandiende, vond ik het meteen leuk. Het functioneert zelfstandig. Je hoeft geen schermen en bekabeling in een speeltuin op te hangen om er iets leuks van te maken. Je kunt het eenvoudig toevoegen aan bestaande speelconcepten.”
Kan iets dat voor buiten bedacht is ook binnen werken?
“We hebben een kritische collega zelf Picoo laten testen bij Monkey Town in Arnhem. Hij heeft het samen met drie kinderen gespeeld en was zelf meteen verkocht.” Binnenkort Iris gaat onderzoeken of trampolineparken zich ook lenen voor interactieve spellen. “Onze werelden sluiten perfect op elkaar aan. Het is het begin van een leerproces. Ik heb geen idee waar het eindigt. Op dit moment zijn er 7 spellen en nog meer dan 100 ideeën.
We kunnen onze klanten straks dus voortdurend updates toesturen die ze kunnen downloaden. Ze kunnen kinderen steeds iets nieuws aanbieden. Zo ontstaat een onuitputtelijke bron van speelplezier.
ELI Play