Vorig artikel
Zelfstandig ondernemer gezocht. Iets voor jou?

Dream & Consider

Het businessplan, zo start je een eigen speeltuin of trampolinepark!

Ontspannen spelen, voor ouders én kinderen

Volgend artikel

ELI Play adviseert je bij de start van je eigen leisure onderneming.

Vaak wordt bij een bezoek aan een trampolinepark of een binnenspeeltuin het idee geboren om dit interessante bedrijfsmodel zelf op te starten. Maar hoe begin je aan zoiets en wat zijn de eerste stappen? Het zoeken naar een pand, het beoordelen van de locatie, de investeringskosten, personeelsbeleid, IT-oplossingen, speeltoestellen, rendement?

Als eerste moet er een waterdicht businessplan op tafel komen en daarvoor zijn enkel de documenten van een belastingadviseur niet voldoende. Er is een compleet aanbod nodig, dat opgesteld wordt met specifieke kennis van de branche. ELI Play biedt graag hulp bij het opstarten van je eigen leisure onderneming.

In gedachten ziet het er prachtig uit: spelende kinderen die overal rondrennen en klimmen, terwijl de ouders ontspannen van een cappuccino genieten. Aan de andere kant van de hal wagen jongeren zich op een trampoline aan acrobatische hoogstandjes. Daarnaast maakt een meisje anderhalve salto met schroef en landt veilig op de mat. Leuk hè, zo’n dagdroom! Maar de realiteit ziet er anders uit. Er zijn veel puzzelstukjes die op hun plaats moeten vallen, wil een project zoals een binnenspeeltuin of een jump arena daadwerkelijk worden gerealiseerd. Voor dromen is weinig ruimte, alleen de feiten tellen. Als je bij de bank aanklopt om naar financiering te informeren, moet je een kant en klaar businessplan op tafel kunnen leggen.

De zoektocht naar de perfecte locatie

Op de allereerste plaats komt de zoektocht naar de perfecte locatie. Is dit pand geschikt, hoe zit het met de infrastructuur, de hoogte van de plafonds, brandveiligheid, sanitaire voorzieningen, horeca-concept, bereikbaarheid, energievoorziening en de aanvraag van vergunningen? Er moeten veel dingen worden uitgezocht om een businessplan op te stellen, vertelt Jochen Herrmann, eigenaar van bureau JO!consult en adviseur bij ELI Play Duitsland. “Daarbij is het erg belangrijk om van tevoren een demografisch onderzoek uit te voeren in de regio die voor jou in aanmerking komt. Wonen hier wel voldoende gezinnen met kinderen? Hoe snel zijn deze potentiële klanten op de geplande locatie? Ga ik mij focussen op een indoor speeltuin? Of is het zinvol om mijn doelgroep uit te breiden door het bedrijfsmodel trampolinepark toe te voegen?”

Maak een keuze die echt bij je past.

Jochen Herrmann, JO!Consult, ondernemingsadviseur voor ELI Play Duitsland

Jochen Herrmann

De grootte van het pand – een kwestie van concept

De locatie is één ding. Daarna moeten er nog andere zaken worden uitgezocht: Hoe ziet het gebouw eruit dat bij jouw plannen past? Hoeveel vierkante meter heb je nodig voor een trampolinepark of speeltuin? Bestaat er al een geschikt pand of is nieuwbouw de beste oplossing? “Een trampolinecentrum stelt zeer specifieke eisen aan een gebouw. Daarom begeleiden we onze klanten desgewenst bij de bouw of de verbouwing van een pand,” zegt Jochen Herrmann.

“Een gevarieerde mix van activiteiten is aan te raden, maar als je dat consequent realiseert, heb je al snel enkele duizenden vierkante meters nodig,” vult Andreas Fleischer aan. In zijn functie heeft hij zich toegelegd op indoor speelstructuren, met alle innovaties en veiligheidsrelevante aspecten. Andreas Fleischer vertegenwoordigt ELI Play al meer dan vijftien jaar en zijn klanten kunnen profiteren van zijn ruime ervaring.

Een doordachte mix van activiteiten is in elk geval aan te raden.

Andreas Fleischer, salesmanager Duitsland bij ELI Play Duitsland

Detailvragen en de juiste antwoorden

Langzaam maar zeker nemen je plannen vorm aan. Alle kwesties rond de locatie en het pand zijn duidelijk. Nu kun je over de details gaan nadenken en deze bespreken met je adviseur.

Daar horen natuurlijk ook toegangsprijzen bij. Wat kun je vragen en wat is marktconform? Hierin moet de vergelijking met directe concurrenten worden meegenomen. Toegang voor kinderen en begeleiders, maar bijvoorbeeld ook voor groepen en mensen met een beperking. Bovendien moet je businessplan alle noodzakelijke investeringen en de daarbij horende afschrijvingen bevatten. Die variëren van software en hardware, marketing, keukeninrichting en speeltoestellen tot geluids-, decoratie-, en huisvestingskosten.

Andreas Fleischer en Jochen Herrmann

Daarnaast heb je natuurlijk personeel nodig. De personeelsbezetting moet worden aangepast aan het desbetreffende concept, er moet verschil worden gemaakt tussen tijdelijke en vaste medewerkers. Daarbij moet een indeling worden opgesteld in dagen en uren in een personeelsbeleidsplan. Andere punten zijn verzekeringen en bijkomende kosten en een sterk marketingplan.

Een driejarenplan dat onderverdeeld is in kwartaalresultaten, waarbij rekening gehouden wordt met seizoenschommelingen, alle kosten- en omzetposten en het daaruit voortvloeiende bedrijfsresultaat. Dit samen met een overeenkomstige liquiditeitsplanning geeft elke investeerder en financiële instituten voldoende zekerheid over de planning, volgens adviseur Jochen Herrmann.

En: “Alle producten moeten commercieel succes garanderen, wat betekent dat kwaliteit, innovatie en veiligheid bij mij en daarmee ook bij ELI Play op de eerste plaats staan,” vult Andreas Fleischer aan.

Advies gewenst?

Wij ondersteunen je graag bij de opening van je eigen indoor speeltuin of trampolinepark. Hier vind je alle informatie over de stappen die je voor de opening van je eigen speelpark moet zetten. Bij het ontwerp en de productie van je park staan we je graag met onze vakkennis terzijde. Bel ons op het nummer +31(0)411 745 300 of stuur een e-mail aan info@eliplay.nl


Loading page...